Foto Film Calella

Exposicions col·lectives de Foto Film Calella:

Període 2010 - present

Gràcies al suport dels socis de Foto-Film Calella, cada any es pensen, i es porten a terme treballs col·lectius que poden tractar sobre les efemèrides de Calella com a ciutat o d'alguna de les seves entitats.

Podem diferenciar entre dos tipus d'exposició: les produccions pròpies del Foto Film en les que el conjunt de l'exposició és ideat, desenvolupat i realitzat per Foto-Film Calella, i els "treballs de recerca" en els que l'objectiu és recuperar fotografies històriques de temes o fotògrafs de Calella.

En tots els casos, agraïm la col·laboració desinteressada de totes les persones i entitats implicades en cadascun dels projectes que us mostrem a continuació; esperem sigui del vostre interés.

2018

Fira de Calella i l'Alt Maresme: exposició "ABCDARI: Pompeu Fabra al Parc Dalmau, un diàleg fotogràfic."

Motivats pel 150è aniversari del naixement del mestre Pompeu Fabra, Foto-Film Calella ha volgut convidar-lo i acompanyar-lo a fer una visita al Parc Dalmau de la nostra ciutat, que enguany també està d’aniversari: 90 anys al servei dels ciutadans de Calella.

Davant la impossibilitat d’una passejada física, hem decidit fer-la mitjançant paraules, una per cada lletra de l’abecedari, manllevades del seu Diccionari General de la Llengua Catalana i que relacionem amb algun indret del nostre Parc. Intentar unir paraules i imatges és evidentment una simbiosi altament complicada, però a nosaltres ens atrauen els reptes i sense cap mena de vergonya l’hem tirat endavant, compartint el sentit fonamental de les paraules amb la llum generosa de les imatges. Som conscients que els treballs col·lectius apleguen els diferents i personals punts de vista dels autors davant un mateix tema, la qual cosa fa que a vegades el resultat respongui més a la diversitat que a la uniformitat. El més important però és saber-ne valorar, sobre tot, la feina, l’esforç i la dedicació.

L’exposició “ABCDARI” que presentem a la Fira, és el resultat d’aquesta agosarada aventura, d’aquest enginyós diàleg a tres, que intenta unir la fotografia i la paraula a la celebració dels 240 anys d’aniversaris que sumen la parella homenatjada. Esperem que sigui del vostre gust i que cada u se’n senti protagonista, si més no, durant una estona.

Autors: Quim Botey, JM Colomer, Dolors Escamilla, Josep Lluís Fillat, Robert Lluís, Jordi López, Glòria Masferrer, Josep Oliva, Xavier Rigola, Francisco Rojas i Xavier Salicrú

2017

Fira de Calella i l'Alt Maresme: exposició "100 anys del C. F. Calella " (Treball de recerca)

Foto-Film Calella va participat als actes de celebració del Centenari del Club de Futbol Calella amb el disseny i realització dels 16 plafons que destaquen els fets més importants de la història del club. Amb aquest motiu el president Jordi Tubert, va esmentar la col·laboració de la nostra entitat i el treball dels socis Botey i Colomer, fent lliurament a Foto-Film Calella, d’una Placa Commemorativa del Centenari, que va recollir el company Josep Maria Colomer el 6 d'octubre a la gran Gala de Celebració del Centenari en representació de l’entitat.

2016

Sala Ajuntament Vell: exposició "Foto-Film Calella, 50 Anys creant imatges"

Després del tancament de la UEC a la nostra ciutat l’any 1966, un grup d’aficionats a la fotografia varen fundar Foto-Film Calella, amb la finalitat de divulgar, promocionar i popularitzar el cinema, la fotografia i tot el món de la imatge en general. Santiago Marrè en va ser l’ànima i el promotor. Portem, doncs, 50 anys creant i treballant per la Cultura de la Imatge.

Mitjançant festivals i concursos, organitzem projeccions de cinema amateur i curtmetratges, realitzem exposicions i editem llibres, revistes i catàlegs fotogràfics. Diferents treballs col·lectius i obres personals de socis de FFC, han estat guardonades en els àmbits estatals i internacionals del món de la imatge. Actualment, estem recuperant, pels aficionats al cinema més viu, un renovat Cine-Club. La nostra feina en cinema i fotografia ha estat valorada a nivell de ciutat i reconeguda amb diversos premis nacionals, estatals i internacionals.

Col·laborem amb entitats i mitjans de comunicació locals. També ho fem amb federacions i agrupacions dedicades a la creació i difusió fotogràfica i d’imatges en moviment. Una aportació important són les Trobades Internacionals de Cinema 9,5. Actualment, el FESTIMATGE, Festival de la Imatge de Calella, aplega les tres activitats principals de l’entitat: Cinema 9,5 - Fotografia - Curtmetratges.

Punt i a part mereix la nostra activitat social i el suport solidari a les associacions dedicades a ajudes humanitàries. Cal destacar l’especial vinculació que tenim amb la Fundació Vicente Ferrer.

2015

Actes de proclamació de Calella Capital de la Sardana 2015 i Fira de Calella i l'Alt Maresme:
exposició "Calella, a la Sardana: Verd de pi, blau de mar" (Treball de recerca)

(Text extret del fulletó editat en motiu de la primera exhibició d'aquesta exposició el març del 2015 a l'Ajuntament Vell durant els actes de proclamació de Calella, Capital de la Sardana 2015)

En l'any de la capitalitat de la Sardana de Calella 2015.L'exposició, al·lusiva al passat, present i futur de la Sardana a Calella, planteja un recorregut històric a través del vincle traçat entre la ciutat i allò que és i significa la dansa nacional de Catalunya. Per fer-ho, es val d'un recull d'imatges, objectes i elements gràfics, agrupats temàticament al llarg d'una vintena de plafons i de quatre vitrines, que recullen aspectes relacionats amb la celebració de l'Aplec de la Sardana (incloent-ne els inicis en tant que Aplec Llevantí, a principis dels anys vint del segle passat), la creació i desenvolupament de diverses colles sardanistes -amb la Vallderoure al capdavant-, sense oblidar el rol que han exercit col·lectius com la desapareguda cobla Ciutat de Calella. Tot plegat gràcies al fil conductor del dia a dia d'una entitat de referència com és l'Agrupació Sardanista de Calella, promotora del tradicional concert de Nadal, dels actes de proclamació de Calella com a Ciutat Pubilla de la Sardana, l'any 1996, així com d'altres activitats de caràcter ordinari.

La mostra Verd de pi, blau de mar (en referència al títol d'una sardana del mestre Rafael Ferrer) també inclou un reportatge fotogràfic vinculat al 50è aniversari de l'Aplec (1977), un segon sobre la visita del president Tarradellas al Parc Dalmau (1978) i un especial de Foto-Film sobre l'Aplec Pairal de l'any 1982. Totes les imatges i el material exposats provenen de fons privats, així com de l'arxiu de la mateixa Agrupació Sardanista, del Museu-Arxiu Municipal i de Foto-Film Calella.

2014

Fira de Calella i l'Alt Maresme: exposició "Rajoles.cat"

Els refranys o “frases fetes”  populars tenen una ensenyança i són un pou de saviesa molt entranyable. Són dites transmeses de pares a fills, d’avis a néts, de poble a poble en el transcurs dels anys i des de temps incerts. De seguida que se’n parla, ens vénen al cap els més usuals, els més universals. Però si fem una mica d’exercici de memòria, en recordarem algun de menys anomenat, algun que hem sentit no sabem ben bé on, algun que els nostres avantpassats deien sovint i que no hem escoltat mai. Aquests són, sobretot, els que cal protegir i mimar, els que cal utilitzar perquè no es perdin i perquè les següents generacions n’aprenguin i en treguin profit. La llengua d’un país, d’un indret, és una joia preciosa que cal lluir, que cal mostrar. Els refranys i les dites populars són un excel·lent aparador per gaudir-ne tots plegats.  “Qui perd orígens perd identitat”, deia el gran poeta. Aprofitem-nos doncs de no perdre identitat i utilitzem els refranys.

Tal vegada,  el treball que Foto-Film Calella us presenta en aquesta edició de la Fira de Calella, sigui un treball més de recopilació i recerca que de fotografia, però avui dia en que estem sobresaturats  d’imatges, ens ha semblat interessant i adient aquest tipus d’exposició en la qual la imatge hi juga un paper important però complementari. El fet és que ens ha motivat el tema i creiem que serà un projecte amè i agraït per part dels visitants. I de fet, d’això es tracta: que en gaudeixin els qui ho fan i que en gaudeixin els qui ho vegin. Que així sigui !!!

Foto-Film Calella

2013

Fira de Calella i l'Alt Maresme: llibre i exposició "Calella, 60 imatges per un turisme de postal" (Treball de recerca)

La colecció completa de fotografies corresponents a aquesta exopsició les trobareu recollides en el llibre del mateix títol que podreu trobar a qualsevol llibreria de Calella. Els beneficis de la seva venda aniran destinats al nou projecte solidari del Foto Film Calella amb la Fundació Vicenç Ferrer. Trobareu tota la informació clicant aqui.

(Extracte de fotografies del llibre i l'exposició)

 

Fira de Calella i l’Alt Maresme: exposició "Calella Ciutat Gegantera 2013"

 

Festimatge 2013: exposició "Calella... única"

Per la Fira de Calella 2012, a l'estand de la nostra entitat,  es varen fotografiar al voltant de 1800 cares de gent de Calella, rodalies i d’altres indrets. La nostra idea era que tota aquesta gent participés també d’una forma o altre directament al Festimatge 2013.

Pensem que tota aquesta gent com a tal són únics i d’alguna manera i durant un interval de temps fan viure Calella. Aprofitant la idea de que cada retrat és únic, els components del Curset de Fotografia 2013 han fotografiat detalls de Calella, que també són únics.

De la unió d’aquestes idees de retrats i detalls únics surt l’exposició que FFC presenta en aquest Festimatge 2013.

a

a

a

a

2012

Fira de Calella i l’Alt Maresme: exposició "Lestonnac Històric" (Treball de recerca)

Així, gairebé sense pensar-hi, i després de la recerca d'imatges de la "Tuna" de l'Institut Laboral de Calella que varem dur a terme l'any passat, en aquesta ocasió ens han vingut a les mans, inicialment a través de la Carme Alvarez i després amb diverses aportacions d'ex-alumnes, d'un seguit de fotografies del col·legi LESTONNAC (les monges), que seran un repte per a la memòria de cadascú.

A la Fira veurem aquest primer "tast" de grups escolars, professores i festes amb la presència de persones conegudes i vinculades a aquell col·legi. Imatges d'èpoques passades que, sens dubte, seran una mostra més de tantes i tantes petites històries de la nostra ciutat. Un nou treball de FFC.

a

2011

Fira de Calella i l’Alt Maresme: exposició "Calellasport"

Recull de fotografies relacionades al voltant de les entitats esportives de Calella.

 

Fira de Calella i l'Alt Maresme: exposició "Calella per Vicenç Ferrer"

El document gràfic que us presentem a la Fira de Calella, és el testimoniatge, la coseqüència de l'aportació de petits grans de sorra que hem aportat entre tots a la gran platja de la lluita contra la pobresa i el sofriment. Gràcies a les aportacions de diverses entitats calellenques i de fora de la nostra ciutat, encapçalades per l'Ajuntament de Calella i Foto-Film Calella, ha estat possible la construcció d'una clínica rural al poble de Peravali, al districte de Pathikinda (India).

 

Fira de Calella i l'Alt Maresme: exposició "L'estudiantina de l'Insitut Laboral de Calella" (Treball de recerca)

a

2010

Fira de Calella i l’Alt Maresme: exposició "75 Aniversari dels Gegants a Calella"

El treball que us presentem ha volgut integrar a uns personatges tan entranyables i populars com els Gegants i Capgrossos de Calella en llocs quotidians en els quals passen la vida els calellencs. Així doncs, els Gegants i Capgrossos s’han passejat per espais com la platja, el mercat, la biblioteca, el cinema, l’ambulatori, l’església, ... etc.

També hem volgut que qui fes de fotògraf fos un Gegant. Tanmateix hem fet les fotografies des del seu punt de vista, des dels ulls del Gegant. Tenint en compte aquesta circumstància, les fotografies estan captades des d’una alçada que no és l’habitual pel ciutadà normal.

La preparació i execució de les diferents fotos ha estat molt divertida i festiva. Evidentment la presència dels Gegants, entre la gent en espais públics, desperta curiositat i, òbviament, no passa inadvertida per ningú.
Aquests protagonistes de l’exposició només “surten de casa” en ocasions molt especials i assenyalades i tant de bo els poguéssim veure cada dia perquè això voldria dir que estem de festa, de gresca i d’alegria tot el dia... però, malauradament, cada dia no és Festa Major ni cada dia és celebra un 75è. Aniversari. Precisament és el que commemorem en aquesta exposició: el 75è. Aniversari dels Geganters de Calella.

Val a dir que les “ànimes” dels Gegants, els Geganters, han col•laborat de manera magistral en l’elaboració i la posada en escena de les fotografies. L’esforç de portar amb alegria els Gegants amunt i avall de la nostra ciutat (des del Far fins el mar) amb dies calorosos, a la nit, fent trekking .... és mereixedor del nostre sincer reconeixement i agraïment. Tampoc ens volem oblidar del suport rebut de La Fira i del Grup Auser Renault, sense el qual no hagués estat possible aquest projecte.
Esperem que gaudiu de l’exposició dels Gegants i Capgrossos de Calella, rondant com si res pels indrets habituals de qualsevol ciutadà calellenc.

 

Psychobilly meeting, Pineda

A finals de juny del 2010 es va celebrar una trobada internacional de psychobilly's, a ultima hora la nostra entitat ha pogut estar-hi per tal de poder captar tota l'essencia de la trobada, des de la porta d'entrada fins al backstage. Els socis Alfred Lieury, Carles Bernardez, Pere G. Ejby i Jordi Morales, han pogut fer aquest reportatge.

a a a

 

Audiovisual: "Half Challenge: Constància, Esforç i Satisfacció".


 

Exposició itinerant: "El Pit al Descobert"

Exposició dels fotògrafs de Foto-film, amb 31 fotografies que mostren l’evolució del pit de la dona des de la infantesa fins a la senilitat, en els diferents estats en què el podem trobar de salut i malaltia. Són fotografies que descobreixen històries íntimes i personals amb sensibilitat, ajudant-nos a conscienciar-nos i veure una realitat que viuen moltes dones, la de la malaltia del càncer de pit.

Un recorregut poètic en tres dimensions i representat amb cubs, perquè l’espectador tingui diverses visions de la realitat en funció de les quatre etapes de la vida d’una dona: infantesa, joventut, maduresa i vellesa.

a a

<< Exposicions col·lectives 2000-2009